LEVERANDØRER
dotterbladdekor_cutdotter
 

Om SAN PATRIGNANO og CASTELLO di CIGOGNOLA

– litt av historien

sefilm

Det første møtet

Vårt første møte med San Patrignano var i april 2013. Dette møtet gjorde et mektig og uforglemmelig inntrykk. Den gangen var besøket i en annen hensikt enn å smake vin, og selv om vi allerede da drømte om å kunne importere vinene deres til Norge, var ikke tiden inne. Men nå er den det!

San Patrignanos far

Vincenzo Muccioli ble født 6. januar 1934 i Romagna ved Rimini, Italia. Han var den yngste av to brødre. Etter studiene begynte han å jobbe sammen med sin far som drev et forsikringsbyrå. Vicenzo utviklet tidlig en forkjærlighet for dyr og landbruk. I 1962 giftet han seg med Maria Antonietta Cappelli. Maria arvet hotellet Stella Polare fra sine foreldre, og Vicenzo jobbet på dette hotellet sammen med henne. Noen år etter bryllupet, flyttet Vicenzo til en liten gård i Coriano som var gitt ham av hans svigerforeldre. Dette for at han skulle kunne vie seg til avl av verdifulle hunderaser og til landbruk. Gården lå i enden av Via San Patrignano.

…og hans første «barn»

I november 1978 kommer hans første «gjest». En ung narkoman datter av familiens venner flytter inn på gården. Vicenzo ser at det er mange unge i nærmiljøet som har havnet utenfor det etablerte samfunnet, og han får flere henvendelser fra unge som lider under avhengighet av narkotiske stoffer og av sosial marginalisering. Han tar disse unge til seg på gården. Han er av den oppfatningen at de kan hjelpes gjennom å gis anledning til å delta i fysisk arbeide. På den måten kunne de også tilegne seg ferdigheter som ville hjelpe dem til å føle seg som en del av samfunnet. Da antallet kom opp i 30 gjester, ble stiftelsen San Patrignano en virkelighet.

Et ideelt samfunn

Siden 1978 har 30 000 mennesker blitt behandlet for avhengighet til narkotiske stoffer og for sosial marginalisering. 70 % av disse er i dag rusfrie og velfungerende.

San Patrignano er i dag Europas største terapeutiske samfunn. Deres fokus er å involvere mennesker til et liv med ansvarlighet, aktivitet og åpne menneskelige relasjoner, basert på gjensidig støtte, gode rollemodeller, solidaritet og verdighet. De unge tilbys et hjem, en familie, helsetjenester og juridisk bistand og muligheter til å studere, lære et yrke, endre livet – og komme tilbake til samfunnet som et fullverdig medlem.

På området finnes en 50-sengs medisinsk klinikk som er spesialisert på sykdommer relatert til narkotikaavhengighet, studiesenter med 14 klasserom, studierom, ad.min kontor, datarom, rom for grafisk utdanning, kjøkken for utdanning innen catering, etc. Yrkesskolen er offentlig godkjent som utdannelsesinstitusjon. Det finnes teater, auditorium med plass til 1 000 mennesker (hvor det holdes internasjonale kongresser om bl.a. stoffavhengighet), stall, ridebane og andre sports- og rekreasjonsfasiliteter.

Fotballklubben Inter er på banen – også her

San Patrignano mottar ikke statsstøtte og behandlingen er gratis. Ved egen produksjon dekker de 60 % av driftsomkostningene, mens 40 % er basert på donasjoner, bl.a. fra fotballklubben Inter. De produserer foruten vin bl.a. ost, skinke, honning og møbler.

LEVERANDØRER

Så kom vinen

Fra 1978 og frem til 1996 var vinproduksjonen deres et biprodukt, kun en anledning for ungdommene til å utføre fysisk arbeid og lære om vinproduksjon og markedsføring. San Patrignano har 100 ha med vinmarker, og i 1996 bestemte Muccioli seg for å bringe vinproduksjonen opp på et høyere nivå. Han hentet inn den anerkjente ønologen Riccardo Cotarella og agronomene Marco Simonit og Pier Paolo.

Resultatene lot ikke vente på seg. Vinene vekker oppsikt, de vinner smakstestinger og får meget god omtale på messer og i vinmagasiner. 

Castello di Cigognola

Vi har tidligere nevnt at 40 % av driften ved San Patrignano dekkes av midler som kommer utenfra. Familien Moratti bidrar med 20 millioner euro hvert år. Noe av familiens inntekter kommer fra deres egen vinproduksjon ved Castello di Cigognola, en vingård liggende på 45 breddegrad i Lombardia, nærmere bestemt i åsene i Oltrepò Pavese, grensende til Piemonte og Emilia.

Her har Gian Marco og Letizia Moratti 36 ha vinmarker som omkranser det ærverdige slottet fra 1200-tallet. Deres viner blir også fremstilt etter Ricardo Cotarellas retningslinjer.

Vi har nå 3 av deres viner i vår portefølje.

www.castellodicigognola.com

 

23 språk blir til ett 

Da vi besøkte San Patrignano i høst, spiste vi lunsj sammen med 1 450 mennesker som representerte 23 forskjellige språk – fra Canada via Australia til Sør-Amerika, én av disse var norske. Felles for alle er at de er i behandling. Som nevnt, er det disse omgivelsene som ønsker unge velkommen, utdanner og beskytter, så de kan vokse, modnes og bli frie og uavhengige. Disse verdiene er erfart og samlet gjennom en lang og kompleks læringsprosess. Behandlingen har ikke en tidsbestemt varighet, men er basert på individuelle behov.

For mer informasjon, se www.sanpatrignano.org

 

LEVERANDØRER
LEVERANDØRER
LEVERANDØRER